Logo van woningcorporatie Wooncompagnie

Hoe je met bewoners een zorgzame woongemeenschap bouwt

"Key van een gemeenschap bouwen is dat je bewoners eigenaarschap geeft over hun leefomgeving. Het Area of People platform heeft daar een cruciale rol in gespeeld."

  • Sterk betrokken en zelfredzame gemeenschap
  • Effectieve manier van zelfbeheer door bewoners
  • Hoge tevredenheid dankzij directe communicatie tussen bewoners en buurtconsulent
Winkelmadepark-1
Data-icon
8,6
Thuisgevoel
Data-icon
8,0
Huurderstevredenheid
Data-icon
93%
Persoonlijke betrokkenheid
icon-3
70%
Sociale betrokkenheid

Een betrokken manier van samenwonen in Winkelmadepark

Winkelmadepark is een sociale woonwijk waar Wooncompagnie experimenteren met nieuwe manieren van samenwonen en gemeenschapsvorming. Een plek waar verschillende doelgroepen met elkaar samenleven en waar je ervoor kiest om een actieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap van ongeveer acht uur per maand. Voorbeelden hiervan zijn het tuinonderhoud, het organiseren van activiteiten, boodschappen doen voor elkaar doen en helpen bij lichte zorgtaken. Om dit woonconcept te ondersteunen zocht Wooncompagnie naar middelen waarmee bewoners zelf de gemeenschap, woonomgeving en voorzieningen kunnen beheren zonder daarbij te veel in te grijpen.

Winkelmadepark-app

Digitale ondersteuning voor zelfbeheer van bewoners

Met het Area of People platform kunnen bewoners zelf de gemeenschap in Winkelmadepark beheren. Met functies zoals de communityfeed, groepen en een geïntegreerde agendafunctie faciliteert het platform proactieve samenwerking, persoonlijke ondersteuning en sociale activiteiten in Winkelmadepark. Het platform stelt bewonerscommissies in staat om eenvoudig informatie te delen en feedback te verzamelen. Door de directe koppeling tussen bewoners en buurtconsulent kan Wooncompagnie de gemeenschap ondersteunen en problemen op een proactieve manier aanpakken.

Resultaten

icon-plus
Betrokken gemeenschap waar mensen naar elkaar omkijken

Via de app kunnen bewoners elkaar eenvoudig helpen en samenwerken, zoals het gezamenlijk maken van rijplankjes voor rolstoelgebruikers en het uitvoeren van lichte zorgtaken voor elkaar. De agendafunctie ondersteunt bewoners bij het organiseren van sociale activiteiten, zoals een zangkoor en gezamenlijke diners. Dit heeft bijgedragen aan een betrokken woongemeenschap waar niemand zich eenzaam voelt.

icon-plus
Efficiënte communicatie tussen bewoners en woonconsulent
Bewoners kunnen via de chat en het ticketsysteem snel schakelen met de buurtconsulent om vragen te stellen en problemen te melden. Via de communityfeed kan de woonconsulent op een efficiënte manier alle bewoners op de hoogte stellen van oplossingen en ontwikkelingen, wat bijdraagt aan de hoge tevredenheid in Winkelmadepark.
icon-plus
Effectieve ondersteuning van bewonerscommissies

Het platform biedt effectieve ondersteuning aan verschillende bewonerscommissies, zoals die voor tuinonderhoud, activiteitenorganisatie, en het bestuur. Via de communityfeed en groepen kunnen de commissies gemakkelijk en snel updates delen met de hele community, zoals het plannen van een gemeenschappelijke tuinwerkdag. Daarnaast kan de commissie via Praktisch & Meer gemakkelijk informatie en handleidingen delen.

icon-plus
Inzicht in betrokkenheid, thuisgevoel en tevredenheid

Het data dashboard stelt Wooncompagnie in staat om de betrokkenheid, het thuisgevoel en de tevredenheid over de service in Winkelmadepark te volgen. De buurtconsulent kan alerts instellen om op de hoogte te blijven van wat er speelt in Winkelmadepark waardoor ze gericht en proactief kan reageren op uitdagingen en behoeften om het thuisgevoel te versterken.

icon-plus
Nieuwe aanpak voor zelfbeheer van bewoners

De samenwerking met Area of People heeft bij Wooncompagnie geleid tot een mindsetverandering in de organisatie. Medewerkers ontdekten dat het toevertrouwen van verantwoordelijkheid aan bewoners niet alleen effectief is, maar ook kosten kan besparen. Een voorbeeld hiervan is het tuinproject, waar bewoners met een budget zelf de tuinen hebben aangelegd.

We hebben in dit project geleerd dat je verantwoordelijkheid bij de bewoners kunt leggen zonder dat dit ten koste gaat van de resultaten. Sterker nog, het vertrouwen in bewoners heeft geleid tot een mindsetverandering binnen onze organisatie. We hebben gezien dat bewoners niet alleen in staat zijn om hun eigen keuzes te maken, maar dat dit ook kostenbesparend kan werken.
Arjen Zandstra van Wooncompagnie
Arjen Zandstra Manager strategie en beleid Logo van woningcorporatie Wooncompagnie
Ik vind het mooi om te zien dat wat we voor ogen hadden ook gelukt is, een gemeenschap bouwen waar mensen voor elkaar zorgen. Key is dat je bewoners verantwoordelijkheid en eigenaarschap geeft over hun eigen leefomgeving. Het Area of People platform heeft daar een cruciale rol in gespeeld. Ik heb het platform echt nodig om mijn werk als buurtconsulent op een prettige manier te kunnen doen.
Jessica Dekker Buurtconsulent bij Wooncompagnie
Jessica Dekker Buurtconsulent Logo van woningcorporatie Wooncompagnie