Logo van woningcorporatie Trudo

Ambassadeurs programma als bouwsteen van een levendige wijk

"Met Area of People komt het balletje voor leefbaarheid veel meer bij de bewoners te liggen."

  • Hoge bewonersbetrokkenheid dankzij ambassadeurs
  • Efficiënt beheermodel met zelfregie
  • Woongebied met hoge sociale cohesie
Trudo Toren gemaakt door Norbert van Onna
Data-icon
9,2
Thuisgevoel
Data-icon
80%
Persoonlijke betrokkenheid
Data-icon
45%
Sociale betrokkenheid
icon-3
8,9
Huurderstevredenheid

Aantrekkelijke wooncultuur met hoge sociale cohesie

Met de bouw van een aantal nieuwe woontorens in Strijp-S, stond Trudo voor de uitdaging om een aantrekkelijke wooncultuur met een hoge sociale cohesie te creëren en tegelijkertijd de aantrekkingskracht van het gebied te behouden. Trudo vond het belangrijk om bewoners een zachte landing te geven en hen te betrekken bij het versterken van de leefbaarheid. Ze zochten naar een efficiënte en schaalbare oplossing om de verbinding tussen bewoners te versterken en hen meer eigenaarschap te geven over het beheer van hun woonomgeving.

Strijp-S connected Area

Ambassadeurs als sleutel tot een betrokken community

Samen met Trudo hebben we een ambassadeursprogramma opgezet waarin geselecteerde bewoners de rol van ambassadeur kregen die actief bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie in Strijp-S. Deze ambassadeurs fungeren als verbindende schakels tussen bewoners en Trudo, stimuleren betrokkenheid via het platform en helpen nieuwe bewoners om zich snel thuis te voelen. Als kartrekkers voor de community namen ze vooraf deel aan online sessies waarin een sociaal ontwerp werd gemaakt. Via het platform zijn de drie torens Anton & Gerard, Haasje Over en de Trudo toren aan elkaar gekoppeld waardoor er echt een betrokken wijk is ontstaan die het gebouw ontstijgt.

Resultaten

icon-plus
Succesvolle integratie van nieuwe bewoners
Uit de sessies met de ambassadeurs kwamen verschillende thema's naar voren waar in het platform groepen voor zijn opgezet, zoals afval, veiligheid, evenementen, kunst en sport. Ambassadeurs konden via het platform nieuwe bewoners verwelkomen en hen uitnodigen voor groepen waardoor bewoners zich snel thuisvoelden in Strijp-S. 
icon-plus
Hoge betrokkenheid en sociale cohesie
Via de communityfeed en groepen kunnen bewoners elkaar gemakkelijk vinden en helpen. De agendafunctie helpt bewoners om activiteiten te plannen zoals buurtborrels, feestjes, tafeltennistoernooien en spelletjesavonden. Hierdoor is een betrokken community ontstaan met een hoog thuisgevoel en hoge huurderstevredenheid.
icon-plus
Efficiënt beheer door zelfregie van bewoners

Het platform ondersteunt bewoners en Trudo bij een beheermodel waarbij bewoners vanuit zelfregie helpen in het beheer van de woonomgeving. Verschillende commissies, zoals die voor de gemeenschappelijke ruimte, kunnen via het platform hun ideeën vormgeven en uitvoeren. Daarnaast zijn er ambassadeurs die actoef toezicht houden op het gebouw.

icon-plus
Meer inzicht in impact dankzij data
Dankzij het platform heeft Trudo real-time inzicht in ontwikkelingen rondom de leefbaarheid in Strijp-S. Ze konden op deze manier de impact van het nieuwe beheermodel op de betrokkenheid, tevredenheid meten. Wegens succes breiden ze dit model nu uit naar andere gebouwen en gebieden.
We ervaren door het Area of People platform minder overlast en mensen spreken positiever over hun woonomgeving. We zien veel positieve samenwerking met en onder bewoners. Resultaat met Area of People is dat het balletje voor leefbaarheid veel meer bij de bewoners komt te liggen. Bij projecten waarin we bewoners nog als huurder behandelen merken we meer afstand en krijgen we bewoners minder snel mee.
Foto van Maartje van Den Bosch van Trudo
Maartje van den Bosch Woonconsulent Logo van woningcorporatie Trudo
Wij zijn met het Area of People platform aan de gang gegaan omdat het een uitstekend middel is om communities te vormen. We zijn gestart in Haasje Over en de Trudo toren en gaan nu ook andere gebouwen aansluiten. Door de data-inzichten in het platform zien we dat mensen echt met elkaar verbinden en dat ze activiteiten met elkaar organiseren.
Ephrem Davids
Ephrem Davids Strategisch Adviseur bij Trudo Logo van woningcorporatie Trudo
De app heeft een brug geslagen tussen alle bewoners van Haasje Over. In plaats van een flat vol mensen zijn we nu al zoveel meer dan dat.
Melle-Freriks
Melle Freriks Bewoner Haasje Over