Terug naar overzicht

Hoe woonconcept Bundle jong talent aan de stad bindt met een community

14 november 2024

Hoe Bundle jong talent aan de stad bindt met een communityplatform

Hoe houd je jong talent na hun studie in de stad? In Enschede werkt communitybuilder Marleen van der Winkel mee aan een nieuw woonconcept voor starters dat verder gaat dan alleen woonruimte. In Bundle bouwen ze aan een actieve community. Marleen deelt praktische tips en inzichten over hoe het Area of People platform niet alleen helpt bij de soepele start van een nieuw wooncomplex, maar ook bij het creëren van een betrokken gemeenschap. Zo ontstaat een plek waar jonge bewoners zich meteen thuis voelen en verbonden blijven met hun stad.

 

Waarom is het belangrijk om starters in Enschede een hechte community te bieden?

Marleen: "Bundle komt mede voort uit de ambitie van de gemeente om jong talent voor Enschede te behouden. Veel talentvolle jongeren vertrekken na hun studie onder andere vanwege het beperkte woonaanbod. Ons hoofddoel is dan ook om dit talent aan de stad te binden en hen een fijne woonplek te bieden waar ze zich thuis voelen. Daarnaast is eenzaamheid onder jongeren een groot thema. Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen is het fijn dat je met gelijkgestemden kunt wonen op een plek waar ruimte is voor verbinding."

 

Takeaway: Door naast huisvesting ook te investeren in het opbouwen van een community, vergroot je de kans dat je jong talent kunt behouden in de stad.

 

Hoe creëer je een community waarin bewoners echt samen iets willen opbouwen?  

Marleen: “De bewoners van Bundle hebben allemaal één ding gemeen: ze willen zelfstandig wonen, maar wel verbonden zijn met anderen. Ze komen vaak uit een studentenwoning of uit hun ouderlijk huis. In Bundle hebben ze hun eigen studio’s, maar ook gedeelde woon- en werkruimtes. De bewoners hebben bewust gekozen voor deze community. Ze zijn geselecteerd op basis van motivatiebrieven en gesprekken. Zo konden we zien of ze ook echt betrokken willen zijn – of dat nu samen koffiedrinken is of je diensten als fotograaf aanbieden aan de groep."

 

Takeaway: Werk met een selectieproces om de motivatie van nieuwe bewoners te peilen zodat je genoeg fundament hebt om een actieve en verbonden groep te creëren.

 

Wat is jouw rol als communitybuilder bij Bundle?

Marleen: "Als communitybuilders hebben we vooral een faciliterende rol. Voor Burendag hebben we bijvoorbeeld appeltaart met koffie geregeld en de buren uitgenodigd elkaar te ontmoeten. Bewoners organiseren ook zelf activiteiten, zoals een stadswandeling. Het is de bedoeling dat de bewoners zelf steeds meer ideeën aandragen en dat wij hen daarbij ondersteunen met een budget. Het moet echt een zelf draaiende community worden.”

 

Takeaway: Als je een duurzaam resultaat wilt, zet dan in op een zelfsturende community. Laat bwoners zelf hun ideeën aandragen en ondersteun ze daarbij.

 

Welke rol speelt het Area of People platform in jouw werk en het verbinden van bewoners?

"Het platform maakt het heel makkelijk om met bewoners te communiceren. Ook kunnnen we activiteiten promoten en monitoren wat er gebeurt binnen de community. De communityfeed is voor ons daarin heel waardevol. Het platform helpt om bewoners samen te brengen en verbinding te stimuleren. Een voorbeeld is dat iemand via Area of People hulp vroeg bij het afvallen. Binnen de kortste keren bood een voedingsdeskundige in de community hulp aan en nu wandelen ze samen. Uit onze surveys blijkt dat bewoners het platform als een grote bijdrage zien aan hun thuisgevoel in Bundle. Dat zegt eigenlijk alles."

 

Takeaway: Bied bewoners een toegankelijk community platform dat verbinding en samenwerking faciliteert binnen de community.

 

Hoe heeft het platform de communicatie en service van Bundle verbeterd?

Marleen: "Het was voor ons de eerste keer dat we 200 studio’s in één keer opleverden. Normaal gaat dat meer gefaseerd. Nu kregen we in één keer reparaties en storingen van alle huishoudens binnen in korte tijd. Het is superhandig dat je snel via het platform kan communiceren naar de community, in plaats van statische mails te sturen. Zo krijg je niet 200 keer dezelfde melding binnen bij de servicedesk. Je kunt ook handleidingen en documenten toevoegen. Bewoners willen graag transparantie, snelle reacties, en duidelijkheid in de communicatie. Dat maakt de app heel makkelijk."

 

Takeaway: Een community platform kan de servicedesk ontlasten door meldingen te bundelen en updates snel en transparant te delen. Hiermee verhoog je de tevredenheid van bewoners.

 

Hoe gebruik je inzichten uit het platform om het thuisgevoel te verbeteren?

"In de eerste survey gaven bewoners aan dat ze behoefte hadden aan meer aankleding en meer activiteiten. Op basis van deze inzichten hebben we nu voor de komende drie maanden een aantal evenementen gepland, en hebben twee bewoners samen een muurschildering met een gedicht gemaakt. Ook kunnen we via het platform de betrokkenheid goed monitoren. Zo konden we zien dat er bij de eerste activiteiten al een betrokkenheid was van 65 procent."

 

Takeaway: Zet regelmatig surveys uit om behoeften in kaart te brengen en gebruik data inzichten om proactief de betrokkenheid te versterken in de community en zo het thuisgevoel te versterken.

 

Hoe heb je de begeleiding vanuit Area of People ervaren?

Marleen: "Jullie community coach Rens heeft ons echt stap voor stap begeleid bij de inrichting, en hij blijft ons nog steeds vanaf de zijlijn coachen. Wat ik ook erg waardeerde, is dat jullie bewoners al zo’n 10 dagen van tevoren een uitnodiging stuurden voor het platform, zodat ze een zachte landing hadden en zich meteen welkom voelden. Daarnaast promoten jullie actief de functies in de app aan bewoners, wat de betrokkenheid vergroot."

 

Wat zijn jullie toekomstplannen? 

Marleen: "We zijn nu al bezig met de volgende community van Bundle. Dat complex ligt iets verder van de stad. Door de communities te koppelen via het platform hopen we dat er uitwisseling ontstaat, zodat de bewoners nog meer betrokken raken bij de stad en hun netwerk kunnen uitbreiden."