Terug naar overzicht

Bundle: in 3 maanden naar een hechte community met een sterk thuisgevoel

17 oktober 2024

In Bundle hadden bewoners al contact met elkaar via het platform voordat ze hun nieuwe woning betraden. Door een combinatie van technologie en co-creatie is er in korte tijd een hechte community ontstaan. Bundle is een samenwerkingsverband van woningcorporaties Domijn en Veste Wonen. Richard Ditzel, strategisch manager studentenhuisvesting bij Veste Wonen, vertelt hoe ze met het Area of People platform in drie maanden tijd een adoptie van 100% en een thuisgevoelscore van 8,4 hebben behaald.

 

Hoe zorgden jullie ervoor dat bewoners zich snel thuis voelden in Bundle? 

Richard: "Wij hebben in juni de eerste 200 bewoners van Bundle verwelkomd. Voordat zij er officieel kwamen wonen, hadden ze al toegang tot het Area of People platform. Bewoners zochten via het platform al contact met elkaar, bijvoorbeeld om iemand te vinden om mee te sporten of muziek mee te maken. We huisvesten ook mensen zonder zelfstandige woonervaring, dus er waren veel praktische vragen, zoals over energieleveranciers. Door het platform ontstond er al een actieve community voordat mensen fysiek aanwezig waren."

 

Welke vroege successen hebben jullie tot nu toe ervaren?

Richard: "De adoptie op het platform was al snel 100%, wat laat zien dat mensen het platform echt willen gebruiken. In de afgelopen maand heeft 91% van de bewoners actief iets gedaan op het platform, wat ik een behoorlijk hoge score vind. Een eerste thuisgevoelmeting gaf een score van 8,4, wat ons positief verraste, vooral omdat we jonge mensen huisvesten die vaak heel uitgesproken meningen hebben. Uit de feedback bleek dat ze zich betrokken voelen en blij zijn met het platform."

 

Wat denk je dat de reden is voor de hoge thuisgevoelscore?

Richard: "Als je een community start, loop je vanaf de eerste dag tegen uitdagingen aan. Nog niet alles werkt even goed, zeker bij nieuwbouw. De hoge thuisgevoelscore zegt dat de doelgroep waardeert hoe we met hen samenwerken en het platform helpt ons daar enorm bij. We hebben vooraf ook in co-creatie met de doelgroep Bundle samen vormgegeven. Daarnaast is het communityteam persoonlijk bereikbaar. Ze zijn vaak in de gebouwen aanwezig, dat geeft de organisatie een gezicht."

 

Hoe heeft het platform geholpen bij het verbeteren van jullie processen?

Richard: "We gebruiken Area of People nu als ons primaire kanaal voor communicatie met bewoners. In Bundle wonen starters die net afgestudeerd zijn en we hebben gemerkt dat deze doelgroep een voorkeur heeft voor digitale communicatie. Via het platform kunnen we gemakkelijk berichten sturen aan alle bewoners, chatten met bewoners en reparatieverzoeken afhandelen via ons eigen ticketcenter doordat het gekoppeld is met ons klantportaal. Het platform maakt de communicatie efficiënter, maar helpt ons ook om het thuisgevoel te versterken en de huurderstevredenheid te verhogen. Bewoners kunnen via het platform direct feedback met ons delen, wat waardevolle inzichten oplevert."

 

Hoe gebruiken jullie inzichten uit het platform om de huurderstevredenheid te verhogen?

Richard: "Straks zitten de eerste 100 dagen erop. Dan willen we weten hoe het wonen in Bundle bevalt. Wat vinden bewoners van de gezamenlijke ruimten, van de kantoorfunctie en van de inrichting? Maken ze er gebruik van en wat kunnen wij verbeteren? Dat soort vragen zijn voor ons heel interessant. De manier van samenwerken met bewoners wat we nu doen in Bundle, dat is echt waar we naartoe willen in de toekomst. Daar helpt het platform ons enorm bij. Het is echt een tool om vastgoed en de menskant van het verhuren wat dichter bij elkaar te brengen.”

 

Hoe helpt het platform de woningcorporatie om de sociale verbondenheid in buurten te versterken?

Richard: "We kunnen met Area of People op complexniveau maar ook op buurtniveau werken aan een sociale en inclusieve omgeving. Als medewerker van een corporatie zit je midden in de communicatiestroom van bewoners, waardoor je eerder weet wat er leeft. Zo kun je heel gericht interventies plegen. Je kunt ook heel makkelijk de thermometer erin steken en meten hoe bewoners hun woonomgeving ervaren. Voelen ze zich thuis? Wat vinden ze van de leefbaarheid en van de functionaliteit van het gebouw? De thuisgevoelmeting biedt waardevolle inzichten die verder gaan dan traditionele klanttevredenheidsonderzoeken."

 

Hoe helpt het platform om participatie efficiënter te organiseren?

Richard: "Bijeenkomsten organiseren om zaken voor te leggen aan bewoners, is niet meer van deze tijd. De huurders van tegenwoordig worstelen daarnaast ook om vrijwilligers te vinden voor huurdersvertegenwoordiging. Met het platform kun je op een efficiënte manier bewoners betrekken en samen met hen co-creëren. We hoeven ook geen dure callcenters of externe partijen in te schakelen voor bewonersonderzoek. Het platform biedt een hele directe en laagdrempelige manier om bewoners te betrekken, omdat bewoners het platform dagelijks gebruiken. Hierdoor kunnen we veel gerichter op complexniveau gesprekken voeren met bewoners over wat er speelt."

 

Wat hebben jullie geleerd tijdens jullie samenwerking met Area of People?

Richard: "Area of People is één van de essentiële ingrediënten om een mooie woonomgeving te creëren met tevreden bewoners. We zien bij Bundle dat de community door het platform voor een groot gedeelte zichzelf kan helpen. Voor ons is het een mooie onderlegger om input te verzamelen van bewoners en op basis daarvan persoonlijk met hen in gesprek te gaan. En het is een mooie tool om maatschappelijke impact te maken. Er is veel eenzaamheid onder deze jonge doelgroep. We zien dat het platform het laagdrempeliger maakt om contact te zoeken en elkaar in real life te ontmoeten.”