Blog

De rol van community-gedreven technologie in zorgvastgoed

Geschreven door Area of People | Sep 23, 2024 6:31:34 PM

Ouderen worden steeds digitaal vaardiger, wat mogelijkheden biedt voor slimme technologie om zorg voor ouderen te ondersteunen. Joan Ronner geeft zijn visie op hoe sociale technologie kan helpen om actieve betrokkenheid van bewoners, woningcorporaties, vastgoedbeleggers en zorgprofessionals te faciliteren. 

 

Uitdagingen en kansen van een vergrijzende samenleving 

De vergrijzing neemt toe, en ouderen leven langer waardoor we steeds meer ouderen krijgen met chronische ziektes. Er is een toename van alleenstaande ouderen, ouderen met een migratieachtergrond en ouderen die zich eenzaam voelen. Aan de andere kant zijn ouderen steeds digitaal vaardiger, wat deuren opent voor zorg op afstand en slimme technologie. Los van het beleid willen senioren zelf ook graag het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. De vraag is hoe we dat op een duurzame manier kunnen ondersteunen. 

 

De huidige zorguitdagingen

In de jaren '80 woonde slechts 37% van de 80-plussers zelfstandig thuis; in 2020 was dat percentage gestegen naar 89%. Dit komt met name door het beleid van de overheid wat ouderen stimuleert om langer thuis te wonen, om zorgkosten te kunnen drukken. Het doel van dat beleid is een participatiemaatschappij waarbij de samenleving zorgdraagt voor onze ouderen, maar hoe we die betrokkenheid realiseren blijft de vraag. 

Joan: “De oplossing wordt tot nu toe nog vooral gezocht in het fysieke ontwerp van gebouwen en wijken, zoals geschikte huizen voor ouderen en een buurtcentrum om elkaar te ontmoeten. En hier wordt dan relatief dure service van professionals aan toegevoegd. Maar in mijn ogen ligt de echte uitdaging in het sociale aspect. Hoe faciliteer je op een efficiënte manier betrokkenheid en het uitvoeren van lichte zorgtaken onder ouderen?” 

 

Stimuleren van betrokkenheid en informele zorg

In vrijwel elke bestaande wijk of gebouw zijn er mensen die zich extra betrokken voelen, waaronder vaak ouderen zelf, die graag iets voor anderen willen betekenen.  Ouderen noemen dit ‘waardig oud worden’. We zien nu al veel positieve initiatieven onder ouderen die je nog verder kunt stimuleren. En je hebt helemaal niet zoveel mensen nodig om impact te maken. Waar het om gaat is dat de betrokken mensen hun hulp op een schaalbare en toegankelijke manier kunnen aanbieden aan andere bewoners in de gemeenschap. En daar komt community technologie om de hoek kijken.

 

Joan: “Dat zien wij ook terug in de projecten die we doen. Het begint bij het stimuleren van een cultuur waarin buren elkaar helpen. Niemand wil de enige zijn die steeds hulp biedt. Technologie kan helpen deze cultuur te bevorderen en hulpvragen sneller zichtbaar te maken. De technologie lost uiteraard niet alles op, maar maakt het wel laagdrempeliger en gemakkelijk voor mensen die graag hulp willen bieden aan elkaar.” 

 

Technologie verbindt de sociale en professionele wereld

Ouderen worden steeds digitaal vaardiger, wat mogelijkheden biedt voor nieuwe vormen van interactie via technologie. Volgens Joan gebeurt dat nu ook. Sociale media worden al ingezet om ouderen met hun familie en behulpzame buren te verbinden. Buren gebruiken Whatsapp en Facebook voor digitaal contact met elkaar. Deze platforms zijn alleen meer bedoeld om met elkaar te praten, maar zijn niet ontworpen om problemen met elkaar op grotere schaal op te lossen of om zorgprocessen te ondersteunen. Daarnaast bieden ze geen inzicht voor zorgprofessionals om efficiënt te sturen. Joan: “Ons platform voorziet in deze behoefte als digitale lens gecombineerd met sociale en professionele tooling. Door het besloten karakter biedt het bovendien een veiligere omgeving dan sociale media.” 

 

Betaalbare ouderenzorg en zorgvastgoed

Door bewoners en professionals digitaal te verbinden, creëer je een toekomstbestendige woonomgeving waar ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen doordat zorg alleen indien echt nodig door professionals wordt ingevuld. Joan: “Het verbaast me telkens weer hoe bereid mensen zijn om elkaar met fysieke uitdagingen te helpen. Van het helpen met steunkousen aantrekken tot elkaars haar verzorgen. Bij onze klanten die succesvol gemeenschapsvorming en zorg voor ouderen faciliteren via ons platform, zien we dat ouderen het platform niet alleen gebruiken om elkaar te helpen, maar ook om op de hoogte te blijven van wat er in hun gemeenschap speelt en om eenvoudig te schakelen met de eigenaar. Maar ook in onze projecten met woningcorporaties die gemengde wijken in hun portefeuille hebben, zien we hoe bewoners van jong tot oud elkaar via de digitale weg weten te vinden en helpen. Community –gedreven technologie is dus een mooi en belangrijk middel waarmee je op een duurzame manier betrokkenheid in de samenleving kunt faciliteren en helpt om ouderenvastgoed en ouderenzorg betaalbaar te houden.