Blog

Reinvent: hoe je de huurderservaring optimaliseert voor mixed-use communities

Geschreven door Area of People | Sep 19, 2023 8:16:00 AM

Zandkasteel, met zijn eigenzinnige architectuur, is een mixed-use gebouw waar wonen, werken en ontspannen naadloos in elkaar overvloeien. Daphne Beens, momenteel werkzaam als woningmanager voor Zandkasteel, vertelt hoe het Area of People platform haar helpt om makkelijker met bewoners te communiceren en de huurderservaring te optimaliseren.

 

Wat maakt zandkasteel zo bijzonder?

Daphne: “De combinatie van wonen, werken en ontspanning en hoe die functies door elkaar heen lopen. Bewoners kunnen gebruik maken van de werkplekken, maar ze kunnen ook binnen hetzelfde gebouw naar het café en de bioscoop. De schaal waarop dat hier gebeurt, is uniek in Nederland. De vorm van het gebouw is natuurlijk ook bijzonder. En dat in het midden van het bruisende Bijlmercentrum.”

 

Waarom ben je met het Area of People platform gaan werken?

Daphne: “We zochten met Reinvent naar een systeem dat de communicatie met bewoners en de afhandeling van tickets ondersteunt. Ik was al bekend met Area of People en was enthousiast over hoe jullie platform eenvoudige communicatie en communityvorming mogelijk maakt. Een meerwaarde voor mij is de online community omgeving waar bewoners elkaar kunnen vinden voor hulp en connecties.”

 

Wat is die meerwaarde van een online community omgeving?

Daphne: “Je merkt dat er door het platform echt een gemeenschap ontstaat waar mensen een goede onderlinge band hebben en elkaar om hulp kunnen vragen. Mensen gaan met elkaar uit eten, organiseren borrels, passen op elkaars huisdieren en delen spullen met elkaar. De marktplaats wordt ook heel goed gebruikt. Het maakt de woonervaring echt veel beter. Dat is wat Wonam/Zadelhoff wilt bieden aan huurders.” 

 

Wat is volgens jou een goede woonervaring?

Daphne: “De basis van woongenot is dat je woning goed functioneert en er geen storingen zijn. Wij bieden daarnaast ook een community en extra services zoals ruimte om te werken, een pakketservice en deals met lokale bedrijven. Daarnaast heeft Wonam/Zadelhoff gekozen om te investeren in een platform en een woningmanager die direct betrokken is, waardoor we goede service kunnen leveren en samen met bewoners een fijne woonomgeving kunnen creëren. Die investering in kwaliteit betaalt zich terug in weinig klachten, positieve reacties en een hoge tevredenheid.”

 

Hoe helpt het platform je om een betere woonervaring te bieden aan huurders? 

Daphne: “Door het platform verliep de start van Zandkasteel veel prettiger en konden we bewoners een zachte landing geven. Bewoners kunnen eenvoudig meldingen maken, vragen stellen en berichten sturen. Als woningmanager kan ik via het platform in één keer naar alle bewoners tegelijk reageren en belangrijke informatie verstrekken. Omdat ik directer in contact sta met bewoners, weet ik beter wat de behoeften zijn. Hierdoor kan ik proactiever handelen. Daarnaast is het echt een goede managementtool. Ik kan de tevredenheid zien, hoe lang tickets openstaan en ik kan de aannemers beter aansturen.”

 

Wat voor invloed heeft het platform op jouw dagelijkse werk als woningmanager?   

Daphne: “Het is voor een property manager lastig om op een persoonlijke, maar toch efficiënte manier met bewoners te communiceren. Je bent veel bezig met klachten en problemen afhandelen, dus je krijgt best veel negativiteit op je af. Daarom zijn er ook veel wisselingen bij property managers. Door het platform zie je juist ook de positieve dingen en kun je zelf gemakkelijker positieve invloed uitoefenen. Dat maakt mijn werk veel prettiger.”

 

Hoe zorgt het platform ervoor dat je meer positieve invloed kunt uitoefenen?

Daphne: “Je weet dat er altijd dingen mis zullen gaan en dat huurders daar emoties bij hebben. Dat is ook logisch want het gaat om het woongenot van mensen. Door het platform worden problemen direct zichtbaar waardoor je er beter op kunt sturen. Zonder zo’n platform bespreken bewoners de problemen in hun eigen Whatsapp groep waardoor zaken sneller escaleren en er meer druk op de huismeester komt. Nu kan ik veel effectiever inspelen op de problemen en de positieve dingen stimuleren.”

 

Kun je voorbeelden geven van situaties waarin het platform hielp problemen effectiever op te lossen?

Daphne: “We hadden problemen met pakketdiensten die pakketjes in de gang achterlieten zonder aan te bellen, waardoor veel pakketjes zoekraakten. Om dit probleem aan te pakken werken we samen met Mypup. Sommige bewoners waren niet goed op de hoogte van hoe Mypup werkt en verwachtten dat de huismeester de pakketten zou aannemen, zonder te beseffen dat dit de servicekosten zou verhogen. Dit leidde tot verdeeldheid binnen de community. Een groep bewoners wilde meer service van de huismeesters, terwijl anderen benadrukten dat Mypup beter benut moest worden. We hebben dit direct aangepakt door via de app beter te informeren over het gebruik van Mypup, pakketdiensten weg te sturen als ze niet direct pakketten overhandigen aan bewoners en Mypup stickers te plakken op de pakketten die tussendoor waren geglipt. Daarnaast heb ik een aantal hoofdspelers in de discussie apart benaderd, geïnformeerd en gevraagd of ze deze informatie konden delen met andere bewoners.”

 

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van onze community coach?

Daphne: “Die begeleiding van een community coach vanuit Area of People is voor mij echt cruciaal. Rens heeft me geholpen met het inrichten van het platform en uitgelegd hoe ik hiermee op een efficiënte manier kan werken. Hij adviseert me ook veel over hoe je met bewoners communiceert. Waar je wel en niet op moet reageren en wat de beste manier is. Hij heeft veel ervaring uit andere projecten en weet dus precies wat wel en niet werkt.”

 

Wat zijn je toekomstplannen met het platform?

Daphne: “Ik wil de huurderscommissie een plek geven, nog meer services toevoegen, lokale ondernemers met kortingen koppelen en events organiseren. We hebben tot nu toe vooral heel erg praktisch met bewoners gecommuniceerd en dat is ook bewust want je moet bij zo’n nieuwbouwproject eerst zorgen dat het wonen goed geregeld is. Mijn ideaalbeeld is een multifunctioneel gebouw waar je met plezier woont, leuk contact hebt met je buren en waar je ook extra services hebt in je directe omgeving.”