Casestudy: Wooncompagnie gaat eenzaamheid tegen en ziet bewoners als partner in Winkelmadepark


We spreken met Jessica Dekker, Buurtconsulent en Community Coach bij Wooncompagnie. Jessica zit in het buurtteam Hollands Kroon, waar ze met het Area of People platform werken in het project Winkelmadepark. Hier wonen ongeveer 120 mensen individueel, maar ze doen ontzettend veel dingen gemeenschappelijk zoals dat vroeger in kleine dorpjes ook gebeurden. We nemen een kijkje in de keuken!

Wooncompagnie verhuurt op dit moment ruim 14.000 sociale huurwoningen in het Noord-Westen van Nederland. De buurtteams zijn in het leven geroepen om de leefbaarheid op te krikken en geven ruimte om te experimenten met hoe wijken verbeterd kunnen worden. Bij Winkelmadepark werken ze aan een zelforganiserend Micro-Dorp. Jessica´s taak als Community Coach is om mensen tot bepaalde inzichten te laten komen en zelf besluiten te laten nemen.

Bouwen aan een zelf organiserend Micro-Dorp

"Mensen die ervoor kiezen om te wonen in Winkelmadepark, kiezen er tegelijkertijd voor om een sociale bijdrage van acht uur per maand te leveren aan de gemeenschap. Het onderhouden van de tuinen en het vele groen staat hierin centraal. Om het concept van Winkelmadepark te laten slagen is het belangrijk dat bewoners zich hieraan committeren en dus intrinsiek gemotiveerd zijn.

Het Area of People platform is een enorm waardevolle online ontmoetingsplek tussen bewoners én tussen Wooncompagnie en bewoners. Het platform geeft bewoners de mogelijkheid actief een gemeenschap te laten vormen waarin ze elkaar helpen en waarin iedereen echt op de hoogte is van wat er speelt in hun woonomgeving. Hierdoor komen waardevolle verbindingen tot stand. Het is mooi om te zien dat er een zelforganiserende gemeenschap aan het ontstaan is. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals haken, zingen, muziek maken, gezamenlijk eten enzovoort.  Als je het mij vraagt is verbindingen leggen écht key. Er ontstaan ontzettend mooie ontmoetingen die ervoor zorgen dat mensen fijn wonen.

"Het omkijken naar anderen kun je niet los zien van het Area of People platform."

In Winkelmadepark wonen zowel jonge als oude(re) mensen samen in één leefgebied. Het is ontzettend leuk om te zien hoe die met elkaar optrekken en elkaar helpen op allerlei manieren. Uiteraard hebben de mensen die al gepensioneerd zijn veel meer tijd dan de jongere mensen die nog aan het werk zijn. Hierin moeten beiden wel een balans vinden en begrip hebben voor elkaar. Zo moeten de ouderen bijvoorbeeld begrijpen dat de jongeren niet al hun tijd aan de community kunnen besteden."

Zie de bewoner als partner!

"Betrokkenheid. Daar draait het allemaal om. Dat is het sleutelwoord tot het bouwen van een succesvol Micro-Dorp. En dat moet ook echt vanuit de bewoners zelf komen. Het draait om intrinsieke motivatie. Hierdoor geef je hen de verantwoordelijkheid en ownership over hun eigen leefomgeving. Mijn tip aan andere wooncorporaties: neem de bewoners ook vooral heel serieus. Zie ze als je partner. Luister echt naar mensen. Wat vinden ze? Wat voelen ze? Maak ze belangrijk via een participatiegroep en/of als sparringpartner! Dat vinden we soms nog ingewikkeld binnen de corporatiewereld: we willen bewoners wel zelf laten participeren, maar we proberen nog steeds te veel van boven te sturen."

Eenzaamheid tegengaan

"Als je in Winkelmadepark wilt wonen verlangen we van je dat je tegelijkertijd ook omkijkt naar je medebewoners en leefomgeving. Dat is de deal. Het is een cruciaal onderdeel om eenzaamheid tegen te gaan. En dat is ook gelukt in Winkelmadepark – bij uitvraag bleek dat, op een enkeling na, geen van de bewoners zich eenzaam voelt!

Mensen moeten daarvoor wel kwetsbaar durven zijn. ‘Durf je je kwetsbaarheid te laten zien?’ Dat was letterlijk de eerste vraag die we stelden aan geïnteresseerden om hun aanmelding te motiveren. Het omkijken naar anderen kun je niet los zien van het Area of People platform. Op het platform ontstaan diverse groepen die gezamenlijk dingen oppakken die aansluiten bij hun interesses/krachten.

Het Area of People platform is eigenlijk tweeledig: voor bewoners is het heel makkelijk om elkaar te vinden en voor mij als Community Coach is het onlosmakelijk verbonden met mijn werk goed kunnen uitvoeren en informatie vergaren."

Jessica Dekker Blog Wooncompagnie-1