Maite en Ferguut verhuisden vanuit een woongroep naar een appartement in Zandkasteel, het markante mixed-use gebouw in Amsterdam. Ze waren dan ook enthousiast toen ze hoorden dat er een app is die interactie tussen buren faciliteert. In dit interview delen ze hun ervaringen met het Area of People platform en hoe het heeft bijgedragen aan het vormen van een hechte buurtgemeenschap.
Een paar maanden geleden kwamen Maite (34 jaar, schrijfster) en Ferguut (33 jaar, ontwerper) wonen in Zandkasteel, een bijzonder mixed-use gebouw in het Bijlmercentrum waar wonen, werken en ontspanning samenkomen. Toen ze het gebouw zagen waren ze meteen verliefd. Maite: “Ik vind het leuk om in een gebouw te wonen wat oorspronkelijk geen woonbestemming heeft. Zandkasteel heeft echt een eigen karakter met veel organische vormen en weinig scherpe hoeken. Geen ruimte is vierkant.”
Toen Maite en Ferguut hoorden over de Area of People platform waren ze meteen enthousiast. De app vervult hun verlangen om niet anoniem te wonen en een band te hebben met de buren. “We komen uit een woongroep en zagen eigenlijk best wel op tegen het verlies van het gemeenschapsaspect dat we daar hadden”, legt Ferguut uit. Hun zorgen verdwenen toen ze ontdekten dat de app een community-functie had. In tegenstelling tot eerdere ervaringen met een Whatsapp- of Facebookgroep, wat nogal eens een klaagmuur kon worden, biedt de app een positieve en overzichtelijke manier om met hun buren in contact te komen.
Het stel kreeg al toegang tot het Area of People platform voordat ze gingen verhuizen en ontdekte al snel hoe nuttig de app is. Zo deelden huurders die al waren ingetrokken in Zandkasteel praktische informatie en zaken waar ze tegenaan liepen. Zo konden Maite en Ferguut zich goed voorbereiden en hadden ze een relatief soepele verhuizing.
Doordat de huurders al vanaf het begin werden betrokken, ontstond er meteen een actieve community. Ferguut: “We hebben al heel veel lol gehad van de app. Ik moest bijvoorbeeld mijn band oppompen beneden in de fietsenstalling, maar ik was mijn fietspomp vergeten. Dus toen stuurde ik een idee in de app. Kan er niet een fietspomp aan een kettinkje hangen voor algemeen gebruik? Nu staat er een hele fietsreparatiepaal. Superfijn.”
Ook hadden ze binnen no time sociale contacten gelegd met de buren. “Wij wonen hier nog niet eens twee maanden en hebben nu al een vaste kattenoppas. Een bewoner plaatste in de app een bericht met de vraag of iemand op haar kat kon passen. Wij hebben ook een kat, dus daar ontstond meteen een klik. Nu passen we regelmatig op elkaars katten,” vertelt Maite enthousiast.
Het stel leerde hun buurman Michaël kennen door een wasmand die ze op de marktplaats hadden gezet. Michaël kwam die meteen ruilen voor een flesje wijn. Ferguut: “Zo’n marktplaats is echt superhandig. Wij moesten twee huishoudens samenvoegen dus we hadden veel spullen over. Omdat veel andere buren hier ook net naartoe waren verhuisd, kun je gemakkelijk je spullen aan elkaar kwijt.”
Leuke ideeën voor de community hebben ze nog genoeg. Ferguut is een klusser en zou het leuk vinden als er een makersruimte komt in Zandkasteel waar bewoners meubels kunnen maken of opknappen. “Ik vind het leuk om te bouwen en maken. Regelmatig zie ik klusprestaties van andere mensen waarvan ik denk oeh dat is best gevaarlijk of dat kun je veel handiger zo en zo doen. In de app kun je gemakkelijk groepen aanmaken. Ik denk dan aan een klushulpgroep waar buren ideeën met elkaar uitwisselen en die je vervolgens samen kunt maken in de werkplaats.”
Maite legt uit hoe het Area of People platform werkt als een digitale schakel tussen de buren en beheerder. Buren kunnen elkaar gemakkelijk helpen en informatie met elkaar delen. Dat gaat van klusvragen tot leuke initiatieven en positieve ervaringen met lokale bedrijven. Voor Maite mag dat zelfs uitgebreid worden met leuke acties van ondernemers in de buurt. Maite: “Ik werk bij de boekwinkel hier om de hoek. Ik had voor de huurders in de app een welkomstactie georganiseerd dat mensen met tien procent korting boeken konden halen.” Ook vindt Maite het fijn dat je weet wie de beheerder en de huismeesters zijn en dat je die makkelijk kunt bereiken via de app. “Als je iets tegenkomt, kun je dat direct doorgeven en wordt het opgepakt.”
Het stel is zelf actief in de community, maar er zijn ook mensen die minder actief zijn. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan contact, maar toch denkt Maite wel dat het voor iedereen goed is om enig contact met je buren te hebben. Maite vertelt dat ze een tijdje in een buurt heeft gewoond waar ze geen enkele buren kende en dat vond ze heel jammer. Het was voor haar één van de redenen om te verhuizen. “Ik wilde geen anoniem stadsleven, maar aan de andere kant ben ik ook wel iemand die het fijn vindt om op zichzelf te zijn. Toen ik in de woongroep kwam, heb ik echt ervaren hoe fijn het is om een aantal mensen goed te kennen en af en toe wat voor je buren te doen.” Ferguut knikt instemmend en vult aan: “Voor mij zou het ook echt een droom zijn dat als je vijftig of zestig bent dat je met een groep van je beste vrienden een woningcorporatie opzet en dan samen gaat leven in een gebouw totdat je de pijp uit gaat. Dat lijkt me echt fantastisch.”
Op de vraag wat het belangrijkste is voor hun woongenot antwoordt Ferguut: “Dat ik mijn woonomgeving kan kneden tot een plek waar ik me thuis voel en goed contact heb met mijn buren.” En vult Maite aan: “Maar ook dat je niet hoeft te communiceren met een anonieme, lastig te bereiken beheerder en dat er leuke plekken in de buurt zijn zoals een café.”