Interview Nick de Goeij, Timpaan over Micro-Dorp Cascade


Een heus Micro-Dorp in het centrum van Alkmaar waar het woongenot van bewoners optimaal is en waar ontmoeting en sharing centraal staan. Het geheim achter een super snelle verkoop, zo ondervond ontwikkelaar Timpaan met woonproject Cascade.

Cascade, gestoeld op het Micro-Dorp concept van Area of People, is voorzien van 87 duurzame appartementen, een gezamenlijk dakterras, shared-mobility en een pakketkast, dit alles ontsloten via een bewoners app. We spraken Nick de Goeij, Vastgoed- en gebiedsontwikkelaar bij Timpaan. Nick zette in november 2020 de samenwerking met Area of People op.

Als maatschappelijk betrokken gebiedsontwikkelaar richt Timpaan zich op eigentijdse woningen en vernieuwende woonconcepten in middelgrote gemeenten en stedelijke omgevingen. Vanuit de overtuiging dat iedereen een (t)huis verdient. Maar voor hen gaat wonen over meer dan de woning alleen. Timpaan investeert veel in een aantrekkelijke en gezonde woonomgeving voor bewoners!

Gedeelde visie over inrichting woongebouw

“Timpaan’s visie is dat gebouwen weer dorpen moeten worden, waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Een plek waar je niet alleen voor jezelf leeft, maar waar je ook omkijkt naar de buren. Het echte dorpse gevoel, maar dan in en om een woongebouw. Deze visie komt helemaal overeen met die van Area of People, die hiervoor een uniek platform hebben gebouwd dat volledig vanuit bewonersperspectief is ontwikkeld.

Afgelopen zomer begonnen we met het actief binden van mensen die binnen het concept Cascade passen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit een combinatie van empty-nesters (ouders waarvan de kinderen niet meer thuis wonen) en jonge professionals (20 tot 35 jaar). In het verkooptraject kregen we ontzettend veel positieve reacties over het Micro-Dorp concept. Corona deed mensen inzien dat ze niet een anoniem woongebouw willen wonen en het belangrijk vinden om sociale contacten te hebben met andere bewoners.”

Mensen centraal zetten

“Wij vinden het ontzettend belangrijk om mensen centraal te zetten in onze projecten. Area of People heeft hier veel ervaring mee, en is een hele belangrijke partner geworden bij het borgen van deze doestelling. Los van het platform hebben zij ook echt meegedacht hoe we hun Micro-Dorp konden toepassen op Cascade. Met als doel? Bewoners leuke en waardevolle handvatten bieden om elkaar te helpen en op de hoogte te blijven van belangrijke zaken door middel van de Cascade-app.

Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld met elkaar bespreken welke vloeren ze van plan zijn om te nemen, wie er groene vingers heeft en kan helpen met het onderhouden van de tuin of wie het gezellig vindt om gezamenlijk te eten. Als Timpaan willen we meer redereneren vanuit een prettige woonomgeving dan vanuit harde vierkante meters.”

95% binnen een maand verkocht

“Op het begin vonden we het als Timpaan wat spannend om het Micro-Dorp ook toe te passen op een woongebouw met uitsluitend koopwoningen. Gaat het wel écht werken? Achteraf bleek het absoluut te werken: 95% van de woningen waren binnen een maand verkocht. Echt bijzonder snel dus. Mensen gaven actief aan dat ze voornamelijk tekenden omdat Cascade een Micro-Dorp is. Niet zozeer vanwege de stenen.

We ervaren dat mensen een stukje eigenaarschap en betrokkenheid bij hun woonomgeving nóg belangrijker vinden wanneer zij een woning kopen dan wanneer zij een woning huren. Dat kun je op een leuke, ongedwongen manier faciliteren. Bijvoorbeeld door bewoners mee te laten denken over de inrichting van het gezamenlijke dakterras. Dit soort dingen vinden ze erg waardevol en zorgt ervoor dat hun woongenot vergroot wordt.”

Langer betrokken

“Het mooie van het Area of People platform is tevens dat we als ontwikkelaar veel langer betrokken zijn. Hierdoor krijgen we veel meer feedback waar we iets mee kunnen in de toekomst. Zo zagen we bijvoorbeeld in het verkoopproces dat er veel meer behoefte was aan informatievoorziening. Dit pakken we nu mee in verkoopprocessen van nieuwe projecten.”

 

Interview Nick de Goeij, Timpaan over Micro-Dorp Cascade