Met het Area of People Platform verbinden we mensen in elke type woon- en werkomgeving tot een Micro-dorp. Elk met hun eigen lokale karakter. Van rustige buiten stedelijke woonwijken tot hele actieve co-working of co-living concepten. Jessica Dekker van Wooncompagnie laat met Winkelmadepark zien wat je kunt bereiken met een community concept waar het voor elkaar zorgen centraal staat en hoe het Area of People platform daar een cruciale rol in speelt.
Winkelmadepark is een levendige community met betrokken buren die samen zorgen voor de leefomgeving en voor elkaar. Hoe bouw je zo’n community? Jessica (Buurtconsulent en Community Coach bij Wooncompagnie): “De wijk is specifiek ontwikkeld als een plek waar je woont in een community, dus bewoners die hier zijn komen wonen, zijn intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan de gemeenschap. Huurders zetten zich acht uur per maand in voor hun buren en de buurt. Doordat je een gezamenlijke taak hebt om voor de leefomgeving te zorgen, ontstaat er ook automatisch meer begrip en contact.”
De sleutel tot de hechte gemeenschap in Winkelmadepark is sociale interactie. Jessica legt uit: “Wanneer mensen met elkaar in contact komen, ontstaat er verbinding en dat zorgt ervoor dat mensen elkaar gemakkelijk kunnen vinden en helpen. Dat kan al gaan om simpele dingen zoals het vragen om een oppas of het doen van boodschappen voor iemand die ziek op bed ligt.” Het Area of People platform ondersteunt die sociale infrastructuur. “Het platform versterkt het gevoel van betrokkenheid en maakt sociaal contact laagdrempeliger. Daarnaast kan ik bewoners gemakkelijk bereiken en betrekken bij de woonomgeving.”
In Winkelmadepark helpen bewoners elkaar, van jong tot oud, en creëren een inclusieve omgeving waarin iedereen kan bijdragen. Ze organiseren sociale activiteiten, doen huishoudelijk werk voor elkaar maar voeren ook lichte zorgtaken uit. “De sociale cohesie is in veel wijken achteruitgegaan en de tolerantie neemt af. Aan de andere kant hebben we te maken met grote uitdagingen zoals vergrijzing, eenzaamheid en een toenemende druk op de zorg. In Winkelmadepark laten we zien hoe we dit soort uitdagingen met elkaar kunnen oplossen.”
In een community is diversiteit van groot belang. Volgens Jessica bestaat de ideale mix in een community uit zowel ‘halers’ als ‘brengers’. Dat betekent enerzijds mensen die andere kunnen helpen en anderzijds mensen die hulp nodig hebben. Dat kunnen ouderen zijn, mensen die geen werk hebben, mensen die zich eenzaam voelen of andere uitdagingen hebben. Jessica: “Dit vraagt ook van bewoners om zich kwetsbaar op te stellen. In Winkelmadepark zijn veel bewoners open over hun uitdagingen en de hulp die ze nodig hebben.”
In Winkelmadepark zetten bewoners zich actief in om eenzaamheid tegen te gaan. Op tweede kerstdag organiseerde een echtpaar bijvoorbeeld een kerstdiner om te zorgen dat eenzame mensen niet alleen zitten tijdens de kerst. “Dit soort initiatieven geven bewoners veel voldoening en zingeving. Je hebt het gevoel dat je er mag zijn, dat je erbij hoort. Het doet ook wat met je zelfvertrouwen als je ziet dat je wat voor een ander kan betekenen”, aldus Jessica.
Het socialer en inclusiever maken van de woonomgeving gaat bij Winkelmadepark verder dan alleen het organiseren van activiteiten. Buren lossen ook samen praktische problemen op. Jessica: “Bewoners hebben hier een eigen zangkoor, maar het gebouw had geen goede ingang voor een rolstoel. Binnen een handomdraai hadden bewoners rijplankjes gemaakt zodat bewoners met een rolstoel ook naar het zangkoor kunnen. Die dingen ontstaan doordat mensen elkaar zien, ontmoeten en daardoor ook meer openstaan om elkaar te helpen.”
In Winkelmadepark helpen buren elkaar ook bij het uitvoeren van lichte zorgtaken. Zo helpen buren een oudere vrouw van negentig jaar oud met haar steunkousen. Ze vond het niet prettig dat er iedere dag iemand anders van de thuiszorg langskwam. “Maar er zijn ook jongere bewoners met een lichte zorgvraag die door de hulp van hun buren zelfstandig kunnen wonen in Winkelmadepark,” vertelt Jessica. “We staan er niet altijd bij stil dat dit soort kleine handelingen voor anderen een groot verschil kunnen maken.”
Volgens Jessica is er wel een grens tussen burenliefde en intensieve zorg. Daarom is Jessica ook bezig om zorgpartijen te koppelen aan Winkelmadepark die de intensieve zorgtaken op zich kunnen nemen. “Dat kan gaan om het koppelen van organisaties die zorg bieden voor licht dementerenden, maar het kan ook gaan om organisaties die helpen bij het plaatsen van mensen die begeleid moeten wonen.”
Op de vraag of zo’n community in Winkelmadepark een voorbeeld is van hoe het overal zou kunnen, antwoordt Jessica: “De ene persoon heeft meer behoefte aan contact in de woonomgeving dan de ander, maar ik zie wel dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een woonplek waar ze in verbondenheid met anderen kunnen leven.” Jessica krijgt veel aanmeldingen voor Winkelmadepark en ook geeft ze regelmatig lezingen. Hiermee hoopt ze mensen te inspireren en bewust te maken van het feit dat mensen prettiger wonen in een woonomgeving waar we een beetje meer naar elkaar omkijken.
Het bouwen van een verbonden en betrokken woonomgeving is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker in wijken met gebouwen waar het sociale contact minder makkelijk vanzelf ontstaat. Jessica: “Digitale tools zoals het Area of People platform zijn een goede ondersteuning voor dat sociale contact tussen bewoners. In Winkelmadepark zien we dat de investering in zo’n platform zich dubbel en dwars terugbetaalt. In Winkelmadepark kunnen we eigenlijk niet zonder.”