In Hartje Eindhoven hoeft niemand zich eenzaam te voelen


Pieter Baams, VvE Manager (vb&t) voor Amvest’s woongebied Hartje Eindhoven tipte ons onlangs over een super initiatief dat bewoner Doortje Cornelissen vorige maand lanceerde om sociale contacten binnen het micro-dorp te bevorderen.

We belden Doortje op om te vragen naar het initiatief en haar ervaringen tot nu toe.

Doortje: “Begin oktober heb ik de interessegroep ‘Social Vibes’ aangemaakt binnen de bewonersapp van Hartje Eindhoven. Het was rondom de ‘Week tegen Eenzaamheid’ en een kwart van de mensen in Nederland blijkt zich met enige regelmaat eenzaam te voelen. Ongetwijfeld zijn er mensen binnen Hartje Eindhoven die zich hierin herkennen, dacht ik. En in appartementencomplexen waar we zo dicht op elkaar leven, zou dat toch eigenlijk niet aan de orde hoeven zijn. Er wordt niet voor niks gezegd: beter een goede buur dan een verre vriend.

In dat kader zocht ik graag de verbinding op want niemand zou zich (langdurig) alleen moeten voelen. De meesten van ons kennen vast weleens gevoelens van alleen zijn. Ik ook. Door een verbroken relatie, vrienden die kinderen krijgen of verhuizen naar een andere stad… Het zegt niks over je sociale vaardigheden of leukheid als mens. Soms loopt het leven gewoon zoals het loopt, toch? En als online communicatieadviseur voor GGzE (geestelijke gezondheidszorg voor mensen in Eindhoven en omgeving) ben ik ook veel bezig met dergelijke thema’s en had ik zoiets van ‘practise what you preach’; laat ik een laagdrempelige groep oprichten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen."

Hartje Eindhoven bestaat uit 16 gebouwen en 501 appartementen. Het wonen en leven kan hierdoor soms wat anoniem voelen. Het platform van Area of People biedt de mogelijkheid om meer oog voor elkaar te hebben als buren.

“Ik merk dat op eenzaamheid een taboe rust. Maar als zoveel mensen er last van hebben, houden we elkaar voor de gek door het er niet over te hebben. En daarmee blijft het in stand. Nieuwe contacten en vriendschappen opdoen is niet per se eenvoudig maar de bewonersapp en initiatieven als ‘Social Vibes’ hebben denk ik de kracht een groot woongebied of woongebouw om te toveren naar een hechte gemeenschap waar iedereen mee kan doen aan sociale activiteiten. 
Inmiddels bestaat de groep uit 61 mensen en zijn er al verschillende ontmoetingen geweest. Een borrel, muziekoptreden, stappen… Er zijn plannen om samen te gaan padellen en we gaan naar een Kerst muziekbingo in het centrum. En laatst ging ik met een buurvrouw die ik ook nog niet zo goed ken, eten bij een buurman in een ander gebouw. Hij had zowel vrienden als (onbekende) buren uitgenodigd. Super gezellig! Ik ben heel blij met wat nu al uit ‘Social Vibes’ is voortgekomen en hoop dat het wonen binnen Hartje Eindhoven zo nóg leuker wordt.”

Keep up the good work in Haartje Eindhoven, Doortje! 

 

Doortje Hartje Eindhoven