Sociale en duurzame impact maken in vastgoedportefeuilles door ketensamenwerking


De duurzaamheidsopgave voor vastgoedbeleggers en woningcorporaties brengt operationele en financiële uitdagingen met zich mee. Area of People en Ziezodan laten met Syntrus Achmea zien hoe ketensamenwerking bij deze uitdagingen kan helpen. Door bewoners, beheerders en servicepartners via één platform met elkaar te verbinden, kan Syntrus Achmea op een gemakkelijke manier meetbare ESG-impact maken.

Bewoners betrekken als partner bij verduurzaming

Verduurzamen begint met het betrekken van bewoners. Het Area of People-platform stimuleert bewoners om actief bij te dragen aan een sociaal-duurzame woonomgeving door hen te ondersteunen bij het bouwen van een gemeenschap; een Micro-dorp. Via de mobiele app kunnen bewoners elkaar gemakkelijk vinden en helpen bij dagelijkse uitdagingen, spullen met elkaar delen en lokale faciliteiten gebruiken.

Phillippe van Gorp, commercieel directeur bij Area of People: "Door bewoners met elkaar te verbinden en als partner te betrekken, zien we dat je een aantoonbare verlaging kunt realiseren in kosten, operationele druk en CO2-uitstoot. Een hogere mate van betrokkenheid bij de woonomgeving zorgt bovendien voor meer draagvlak bij bewoners voor verduurzaming."

Lage reparatiefactor door efficiënt en duurzaam onderhoudsproces

Door goede ketensamenwerking maak je ook het onderhoudsproces zelf kostenefficiënter en duurzamer.

Simon Helder, operationeel directeur Ziezodan: “Bewoners kunnen binnen drie minuten zelf een reparatieverzoek indienen en rechtstreeks een afspraak met de vakman inplannen. Hierdoor loopt de afwikkeling van melding naar oplossing sneller, gebruiksvriendelijker en transparanter.”

Als de vakman uitrijdt, dan wil je dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt. De helft van de huurders kiest voor het eco-label: de optie waarbij de vakman het minst ver moet rijden. Slimme algoritmes bepalen de meest efficiënte rijroute voor de monteur. Daarnaast wil je het probleem zoveel mogelijk in één keer oplossen. Door huurders foto’s te laten toevoegen over het probleem, rijd je met de juiste info en materiaal naar locatie. De bewoner wordt daar blij van, je hebt minder CO2-uitstoot en een lagere reparatiefactor.

Van reactief naar proactief onderhoud

De informatie uit het Ziezodan dashboard geeft inzicht in welke materialen minder vaak kapotgaan, waardoor reparaties worden voorkomen. Door de twee platforms op elkaar te ontsluiten, kun je bewoners ook proactief betrekken bij onderhoud. Zo ontsluiten we praktische onderhoudsinformatie waarmee bewoners zelf aan de slag kunnen. Van het checken van de CV-ketel tot aan af en toe je vaatwasser op de hoogste temperatuur laten draaien. De informatie uit het Ziezodan dashboard geeft daarnaast inzicht in welke materialen minder vaak kapotgaan, waardoor reparaties worden voorkomen. Dit laatste voorkomt bijvoorbeeld verstoppingen in de filters.

Real-time inzicht in je vastgoedportefeuille via dashboards

De gehele klantreis van Area of People en Ziezodan is realtime te volgen via een dashboard. Op die manier heb je altijd inzicht in de voortgang in het Micro-Dorp. Voelen bewoners zich thuis? Wat speelt er in mijn gebouw? Hoe is de servicebeleving en hoe ga ik in geheel vooruit op mijn ESG-doelstellingen? Met behulp van deze data kun je gericht bijsturen en ga je steeds meer van reactief naar proactief vastgoedmanagement.

Robert Dalenoort, hoofd afdeling Technisch Management Real Estate bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance: “Voor ons is het belangrijk om grip te houden op onze ESG-doelstellingen. We zien nu al dat binnen enkele weken ruim 50% van alle meldingen via het Area of People Platform naar Ziezodan verloopt. Dan kun je echt impact gaan maken."

Area of People en Ziezodan maken samen ESG-impact

Wil je weten hoe je duurzame en sociale impact kunt maken met jouw vastgoedportefeuille?

Neem contact met ons op