Robert Kohsiek: “Ik geloof in de waarde van verbonden woonomgevingen"


Iedereen is op zoek naar manieren om sociale cohesie te stimuleren in wijken, maar wat werkt nu echt? Moeten we in elk wooncomplex een gemeenschappelijke ruimte bouwen? Welke rol spelen digitale tools in sociaal contact tussen bewoners? Een mooi gesprek met Robert Kohsiek, directeur van Wonam.

Hoe kunnen we omgaan met de huidige sociale en duurzame uitdagingen in de vastgoedsector?

Robert Kohsiek: “Een grote uitdaging is dat er meer gebouwd moet worden en daar proberen we als Wonam aan bij te dragen. Bij nieuwbouw houden we ook al veel meer rekening met duurzaamheid, zeker de laatste twee jaar. Uiteindelijk moeten we het samen oplossen. Dat betekent dat wij als ontwikkelaars en beleggers moeten accepteren dat we duurzame concessies zullen moeten doen in het rendement, maar het vraagt ook aan de consument om meer bewustwording.” 

Wat zijn de doelstellingen van Wonam met betrekking tot ESG?

Robert: “We streven ernaar om binnen ons eigen kader woningen zo duurzaam mogelijk te maken, zoals het gebruiken van materialen met een lage CO2-voetafdruk. Mookly in het Amstelkwartier is een mooi project van ons waarin we natuurinclusieve woningen hebben gebouwd. Op sociaal gebied streven we naar beschikbare en betaalbare huurwoningen. We bouwen veel middenhuur complexen, maar ook wijken met een mix van vrije sector huur, middenhuur en sociale huur.”

"Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. De oplossing daarvoor ligt misschien dichterbij dan we denken, in de mensen die om ons heen wonen.”

In een aantal projecten van Wonam staat de community centraal. Wat is de waarde van een community?

Robert: “In onze projecten Buur, Bario Lobi, Mookly en Zandkasteel bieden we de faciliteiten voor het bouwen aan een community. Het is aan de huurders hoe ze dat verder invullen. Ik geloof niet in het opleggen van sociale verplichtingen, maar ik geloof wel in de waarde van het creëren van een aantrekkelijke woonomgeving waar mensen op een prettige manier met elkaar omgaan.”

Kun je iets meer over vertellen over de waarde van het verbinden van mensen?

Robert: “Als bewoners leef je onder één dak of in eenzelfde woonomgeving. Ik denk niet dat je als mens heel gelukkig wordt van een buurt waar iedereen anoniem woont en elkaar niet aanspreekt. We zijn sociale dieren en staan graag in contact met elkaar. Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. De oplossing daarvoor ligt misschien dichterbij dan we denken, in de mensen die om ons heen wonen.”

“In Zandkasteel gebruiken we het Area of People platform om interactie en betrokkenheid onder bewoners te faciliteren. Dat ontlast mij als eigenaar om dat allemaal zelf in te regelen.”

Wat heb je er als vastgoedeigenaar aan als bewoners verbonden zijn?

Robert Kohsiek: “Wanneer mensen zich gelukkig voelen in hun woning, blijven ze er langer wonen. Een betrokken bewoner die zich thuis voelt, zorgt ook beter voor zijn of haar woonomgeving. Hierdoor gaan je mutatie- en onderhoudskosten omlaag, dus dat levert ook financieel voordeel op.”

Hoe dragen digitale tools bij aan betrokkenheid tussen bewoners?

Robert: “In Zandkasteel gebruiken we het Area of People platform om interactie en betrokkenheid onder bewoners te faciliteren. Dat ontlast mij als eigenaar om dat allemaal zelf in te regelen. Daarnaast kunnen we via het Area of People platform efficiënter en proactiever met bewoners communiceren. Vaak hebben bewoners alleen maar contact met de eigenaar als er een lamp stuk is. Je hebt geen zicht op wat er gaande is, omdat bewoners alles bespreken in een eigen Whatsapp of Facebook groep.”

Welke rol spelen gemeenschappelijke ruimten in het bouwen van een community?

Robert: “Ik denk niet dat je per definitie in elk complex gemeenschappelijke ruimten zou moeten bouwen. Je hebt ook te maken met ruimteverdeling en wij willen niet dat mensen piepklein wonen. Bovendien zie je in sommige gebouwen dat je figuurlijk een kanon kunt afschieten in de gemeenschappelijke ruimten. Of je ziet dat er een beheerder wordt neergezet om die ruimten te beheren, maar dat brengt kosten met zich mee. Dan moet je heel wat woningen hebben om dat dekkend te maken.”

“Als mensen graag in onze woningen willen wonen en ze ervan genieten, dan heeft het dus waarde en dat is voor ons een teken van succes. Het Area of People platform helpt ons om dat in kaart te brengen.”

Wanneer heeft een gemeenschappelijke ruimte meerwaarde?

Robert:Het is al makkelijker om een gebouw met gemeenschappelijke ruimten rendabel te krijgen wanneer het een mixed-use gebouw is zoals Zandkasteel. Daar kunnen mensen wonen en werken, maar kunnen ook kantoren worden verhuurd. Uiteindelijk hebben gemeenschappelijke ruimten meerwaarde als het aansluit bij de behoefte van mensen. Als we zien dat dit concept bij het Zandkasteel goed werkt, zullen we dat vaker gaan toepassen denk ik. We merken nu al dat mensen in Zandkasteel blij zijn met de gemeenschappelijke ruimten en het platform. 

Hoe bepaal je of het woonconcept van Zandkasteel een succes is?

Robert: “Dat wordt bepaald door de tevredenheid van bewoners en de bezettingsgraad. Als mensen graag in onze woningen willen wonen en ze ervan genieten, dan heeft het dus waarde en dat is voor ons een teken van succes. Het Area of People platform helpt ons om dat in kaart te brengen en onze impact zichtbaar te maken. Daarnaast kunnen we via het platform bewoners eenvoudig om feedback vragen. Zo weet je of je inspanningen daadwerkelijk effect hebben.”

Denk je dat de toekomstige generatie meer verbonden wil wonen?

Robert: “Dat weet ik niet, maar onze manier van leven verandert natuurlijk wel. We werken nu veel meer thuis. Daarom geloof ik in stedelijke gebieden waar alles dichtbij te vinden is. Daarnaast zie je dat mensen langer zelfstandig thuis wonen. Hierdoor ontstaat er ook meer eenzaamheid. Heel veel zorg komt voort uit dat mensen zich eenzaam voelen. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan contact. Oudere mensen gaan niet alleen naar de supermarkt om boodschappen te doen, maar ook om een praatje te maken. Stel je voor dat je straks nergens meer face-to-face kunt afrekenen. We kunnen alles rationaliseren, alles met een computer gaan regelen, maar een mens wil ook nog graag met mensen zijn.”

Robert-Kohsiek

Robert Kohsiek | Directeur Wonam

 

53_s4_Wonam - Zandkasteel_still_and_motion_cam001-1