Hoe ketensamenwerking bijdraagt aan duurzaam bewustzijn bij huurders


Hoe kunnen vastgoedeigenaren en beleggers huurders actief betrekken bij duurzaamheidsdoelstellingen en welke rol kan data spelen in het bevorderen van duurzaam gedrag? In dit interview spreken we met Guido Maarsman, Asset Manager bij PATRIZIA, over hoe ketensamenwerking een essentiële rol speelt bij het verwezenlijken van hun Paris-proof 2040 ambities.

 

CO2-emissies verminderen

"We zijn nu samen met Area of People en iqbi gestart bij ons project Het Hof van Duurzaamheid, een ontwikkeling van 110 duurzame woningen in Amersfoort. Dit project speelt een voortrekkersrol in het verminderen van CO2-emissies. Door de toepassing van Cross Laminated Timber (CLT) als hoofdconstructie bij 47 woningen is ca. 1,7 miljoen kilogram CO2 gecompenseerd. Dit is natuurlijk een behoorlijke hoeveelheid CO2, maar tijdens de exploitatie valt er ook nog heel veel te winnen qua CO2-emissies.”

Efficiënt energieverbruik gebouw cruciaal

Maarsman legt uit wat de Net Zero-strategie van PATRIZIA inhoudt en welke rol huurders hierin spelen: "Ons doel is om de Paris-proof doelstellingen te behalen in 2040 in plaats van 2050. We richten ons actief op het verminderen van CO2-uitstoot door onder andere onze bestaande gebouwen te verduurzamen. Naast het verduurzamen is het bewustzijn en het gedrag van de gebruiker een cruciale rol. Wij kunnen woningen zo duurzaam maken als we willen, maar als er in het gebruik vervolgens niet duurzaam mee om wordt gegaan behalen we die gezamenlijke doelstellingen alsnog niet. Efficiënt energiegebruik is dus van cruciaal belang voor het behalen van de doelstellingen.”

138 2021_11_16 P2 -2

Foto: Hof van Duurzaamheid

Duurzaam gedrag huurders stimuleren

“Daarom is de focus op de community ook zo belangrijk voor ons. Huurders inzicht geven in het eigen energieverbruik en dat vervolgens benchmarken met geanonimiseerde data van je buren, kan hen helpen om efficiënter om te gaan met energie. Daar gebruiken we het platform van Area of People voor. Het is essentieel om te begrijpen dat het energieverbruik van woningen een enorm grote factor is in het behalen van je duurzaamheidsdoelstellingen.”

Bewoners bereiken met Area of People platform

Maarsman legt uit dat duurzaamheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle stakeholders. “Als PATRIZIA dragen wij ons steentje bij. Wij beleggen veel in woningen. Onze impact is groot dus we willen onze verantwoordelijkheid pakken, maar we hebben de andere stakeholders nodig om samen die doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Hoe bereiken we al die stakeholders? Met Area of People kunnen we bewoners als partner in de keten betrekken. Het platform verbindt bewoners met elkaar en met servicepartners tot een Micro-dorp waarin alle betrokkenen gemakkelijk informatie kunnen uitwisselen (G) en samen sociale (S) en duurzame (E) impact kunnen maken in woonomgevingen.”

Area of People app-1

Community combineren met data-inzichten

De samenwerking met iqbi en Area of People is voor PATRIZIA een belangrijke stap in het realiseren van haar duurzaamheidsambities. “We kunnen niet zomaar energiedata verzamelen van huurders, om die reden zijn we een samenwerking aangegaan met iqbi", legt Maarsman uit. “We hebben die data nodig om aan Europese regelgeving te voldoen en aan te kunnen tonen dat we duurzaam bezig zijn. Doordat we meer inzicht in het energieverbruik hebben kunnen we onze huurders ook gericht en actief ondersteunen in het verlagen van het energieverbruik. Om huurders gemakkelijk te kunnen bereiken gebruiken we het digitale platform van Area of People. Dankzij de integratie met iqbi kunnen huurders in het Area of People platform nu dus ook hun energieverbruik inzien en vergelijken met dat van hun buren.”

Energieverbruik vergelijken met buren

Huurders kunnen hun verbruik nu ook al inzien via hun energieprovider, maar, licht Maarsman toe: “Je kunt jouw verbruik alleen vergelijken met een gemiddelde van alle gebruikers van die energieleverancier. Hoe mooi zou het zijn als je kunt zien hoe je het doet in vergelijking met de mensen in hetzelfde gebouw? Dat is veel representatiever en dat werkt motiverend. Het beste wat je kunt doen is het goede voorbeeld geven. Op basis van de data kunnen we huurders informatie geven over hoe ze hun verbruik kunnen verlagen. Ook kunnen we zo beter inzien welke duurzame toepassingen efficiënter en effectiever zijn.”

Belang ketensamenwerking in behalen ESG-doelstellingen

Maarsman benadrukt het belang van ketensamenwerking en huurdersbetrokkenheid in de weg naar Paris-proof: “Dit wordt één van de kernactiviteiten van iedere investment manager. Het behalen van rendement kan hand in hand gaan met het behalen van ESG-doelstellingen, zoals sociale cohesie, gezondheid, CO2-impact en biodiversiteit. Een sociale, gezonde en duurzame woonomgeving draagt bij aan de tevredenheid van huurders, wat kan resulteren in langere huurperiodes en een positieve waardeontwikkeling. Samenwerken met de juiste partners is daarin essentieel. We hebben allemaal dezelfde opgave en zullen het dan ook samen moeten doen. ”  

Met de focus op community, data en ketensamenwerking, zet PATRIZIA zich in om een positieve impact te hebben op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid.

Guido-Maarsman-klein

Guido Maarsman

Patrizia_Immobilien_logo_klein

 

Ketensamenwerking iqbi en Area of People-1