Hoe B. Amsterdam succesvol een community bouwt in een tijd van thuiswerken


Tijdens de coronapandemie zijn de grenzen tussen wonen en werken in een rap tempo vervaagd. Hoe zorg je dat mensen nog naar kantoor blijven komen in een tijd waarin mensen meer thuiswerken? Robin Slijkhuis van start-up hub B. Amsterdam vertelt hoe we kantoor steeds meer als een community beleven en hoe je dat succesvol kunt faciliteren met een platform.

Hoe zorg je dat mensen naar kantoor blijven komen in een tijd van hybride werken?

Robin Slijkhuis (Head of Strategy en Business Development bij B. Amsterdam): “Werken is meer flexibel geworden. De momenten waarop mensen op kantoor komen zijn veranderd, maar ook de wensen met betrekking tot ruimtegebruik en diensten. Daarom is het belangrijk dat je andere mogelijkheden biedt die aansluiten bij die behoefte aan flexibiliteit. Zorg dat er meer ruimtes zijn waar je kunt werken, alleen of met anderen. En plekken waar je andere mensen kunt ontmoeten, kunt ontspannen, sporten of wandelen. Je zou ook nog kunnen denken aan een kinderopvang, omdat privé en werk steeds meer in elkaar over gaat. Uiteindelijk gaat het om de mensen. Als je aansluit op hun behoeftes, zullen ze naar kantoor blijven komen.”

Hoe bouw je succesvol een community in een kantooromgeving?

Robin: “Wij geloven heel erg in de kleine contactmomentjes. Dat je elkaar af en toe tegenkomt. Bij B. Amsterdam kan dat onder andere bij de lounges, de Stach, het restaurant, de padelbaan en de gym. Als je mensen over een bepaalde periode tien keer bent tegengekomen en je ziet ze daarna bijvoorbeeld op een community event, dan is het makkelijker om elkaar aan te spreken en een netwerk te bouwen. Het maakt het contact laagdrempeliger. Daarnaast hebben we vijf community managers in dienst waarvan het doel is om de community te bouwen door events te organiseren, vragen te beantwoorden en proactief links te leggen met de juiste persoon.”

Wat moet je absoluut niet doen als je een community in een kantooromgeving wilt bouwen?

Robin: “Alleen maar e-mailen. Dan bouw je geen echte communities. Zorg dat er mogelijkheid is tot fysiek contact. Het gaat er nog steeds om dat je elkaar kunt aankijken en kunt zien of je te vertrouwen bent. Daarnaast moet je niet bang zijn om de members wat vrijheid te geven. Bijvoorbeeld als iemand verzint om een eigen event te organiseren of om het gehele pand uit te nodigen voor een kantooropening. Sta open voor dit soort ideeën en kijk wat er gebeurt. Al doende leert men.”

Is er een verschil tussen freelancers en bedrijven in het gebruik van de community?

Robin: “Freelancers zijn echt meer op zoek naar connecties met andere mensen en met bedrijven. Voor bedrijven in onze co-working space ligt dat net iets anders. Zij hebben enerzijds behoefte aan leuke events voor hun medewerkers en anderzijds behoefte om met bedrijven samen te werken. Hiernaast zien we dat medewerkers uit de bubbel van hun eigen bedrijf gaan en mensen leren kennen die je normaal gesproken niet tegenkomt. Dit maakt mensen blijer, creatiever en effectiever. Het verbreedt je horizon.”

Ontstaan er door de community ook meer samenwerkingen tussen bedrijven?

Robin: “Jazeker. We zien bijvoorbeeld veel videoproductiebedrijven, marketingbureaus, recruiters en data-analisten die samenwerken met verschillende bedrijven in B. Amsterdam. Het is echt leuk om te zien hoe bedrijven elkaar vinden binnen de community. Omdat je op dezelfde plek bent, ken je de mensen en dat voelt vertrouwd. Als je iemand ziet die iets doet wat je nodig hebt, kun je gemakkelijker even om advies vragen.”

Waarom zijn jullie met een digitaal community platform gaan werken?

Robin: “B. Amsterdam stond altijd in het teken van fysieke ontmoetingen. In de pandemie was het niet meer mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten. Mensen werkten al meer hybride en door de pandemie is dat nog meer geworden. Daarom gingen we op zoek naar manieren om online ontmoetingen te faciliteren. Zo zijn we bij het Area of People platform uitgekomen, een platform dat verbinding faciliteert tussen onze members.”

Wat levert zo’n digitaal community platform B. Amsterdam op?

Robin: “We verhuren kantoren en wij weten ondertussen dat hoe hechter je community is, hoe langer je kantoren bezet blijven. Dus indirect zorgt het faciliteren van de community via een platform voor een hogere customer lifetime value. Daarnaast is het handig dat er één centrale plek is waar we op een eenvoudige en gestructureerde manier kunnen communiceren met onze members. We zijn door het platform minder fysieke communicatiemiddelen gaan gebruiken, wat aansluit bij onze duurzaamheidsdoelen. Daarnaast kunnen we via het platform onze serviceverzoeken en reparaties bijhouden, maar bijvoorbeeld ook praktische informatie delen over onze services, openingstijden, acties, events en het reserveren van ruimtes.”

Hoe ervaren de gebruikers in B. Amsterdam het platform?

Robin: “We spreken onze members regelmatig en horen dat members het fijn vinden om één plek te hebben waar ze alles kunnen vinden. Je moet het gebruik wel stimuleren, maar als dat lukt, levert het meer op dan alleen losse communicatie. Daarnaast stimuleert het contactmomenten die je normaal niet zou hebben. We hebben meerdere panden en verdiepingen, dus sommige members zouden elkaar anders nooit spreken. Via de app kunnen ze elkaar gemakkelijk vinden. We doen het nu iets meer dan twee jaar en we zien dat mensen de communityfeed echt goed gebruiken en elkaar privéberichten sturen.”

Heb je tips voor andere kantoren en co-working spaces die met een community platform gaan werken?

Robin: “Zorg dat je het ook een beetje leuk maakt. Post af en toe een grapje of iets wat mensen leuk vinden om te lezen of te zien. Post iets wat je gedaan hebt met een goed doel of laat zien wat voor interessante samenwerkingen er ontstaan in de community. Dat zorgt voor verrijking op de werkplek.” 

Wat is je afsluitende tip voor eigenaren van kantoren en co-working spaces in deze veranderende tijden?

Robin: “Het klinkt misschien heel simpel, maar wees proactief. Als je niets doet, sluit je achteraan aan. Dan word je ingehaald door andere communities of hubs waar wel iets wordt georganiseerd, waar mensen wel kunnen sporten, eten of een community manager hebben.”

B. Amsterdam Community Robin Slijkhuis