Area of People wil impact van verbinding op gezondheid gaan onderzoeken


Sociale verbondenheid heeft een grote impact op onze gezondheid. Area of People wil samen met de University of Eastern Finland, Fontys Hogescholen en woningcorporaties waaronder Trudo, gaan onderzoeken of betrokkenheid met je buren helpt om je meer verbonden te voelen. Onderzoekers Siiri-Liisi Kraav en Eric Schoenmakers willen meer inzicht krijgen in de rol die technologie kan spelen in het vormgeven van inclusieve en gezonde stedelijke woonomgevingen. Het onderzoek kan vastgoedeigenaren concrete inzichten geven over hoe ze sociaal-duurzame impact kunnen maken.

Waarom is dit onderzoek naar sociale verbondenheid zo belangrijk?  

Eric Schoenmakers (senior onderzoeker bij Fontys Hogescholen):De impact van sociale verbinding op onze maatschappij is enorm; het heeft directe invloed op je gezondheid en levensverwachting. Op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 is bekend dat meer dan veertig procent van de mensen in Nederland eenzaam is. Het effect van eenzaamheid op onze gezondheid is vergelijkbaar met het roken van vijftien sigaretten per dag. Dit kost ons 2 miljard euro aan extra zorgkosten per jaar. Hier ligt dus een grote uitdaging. Hoe kunnen we eenzaamheid voorkomen?"

 

“Het effect van eenzaamheid op onze gezondheid is vergelijkbaar met het roken van vijftien sigaretten per dag.” 

 

Waarom kozen jullie voor Area of People als partner in dit onderzoek? 

Siiri-Liisi Kraav (onderzoeker bij University of Eastern Finland):We weten dat de leefomgeving van mensen een belangrijke invloed heeft op ons gevoel van verbondenheid. Toen ik van de aanpak hoorde van Area of People, was ik meteen enthousiast. Zij bieden een digitaal platform waarmee bewoners kunnen bouwen aan een eigen Micro-dorp waarin ze elkaar gemakkelijk kunnen vinden en helpen. Ik vond het briljant klinken en werd meteen nieuwsgierig. Hoe kan technologie helpen bij het stimuleren van sociale verbinding in stedelijke woonomgevingen? En zou het ook eenzaamheid kunnen voorkomen?

Zijn er niet al genoeg initiatieven om eenzame mensen te helpen?  

Eric Schoenmakers: “Er zijn zeker al veel lokale initiatieven om eenzame mensen te helpen. In dit onderzoek gaat het ons vooral om preventie van eenzaamheid. Dat staat echt nog in de kinderschoenen. We hebben nog geen wetenschappelijk bewezen manier om eenzaamheid te voorkomen en de bestaande oplossingen om eenzaamheid te verminderen zijn vaak kleinschalig of relatief duur. Preventie van eenzaamheid is ook best complex. Je weet immers nooit hoe een leven verlopen had, zou je niet preventief een interventie hebben gepleegd.”

 

We weten dat de leefomgeving van mensen een belangrijke invloed heeft op ons gevoel van verbondenheid.” 

 

Wat hoop je te bereiken met het onderzoek?  

Siiri-Liisi Kraav: Ik hoop dat we na twee jaar kunnen zeggen dat zon aanpak van betrokkenheid in stedelijke woonomgevingen helpt om te groeien naar een inclusievere samenleving met minder eenzaamheid. Eenzaamheid is een wereldwijd probleem. Iedereen zoekt naar oplossingen, dus ik hoop dat de resultaten van het onderzoek ook andere landen kunnen helpen bij de preventie van eenzaamheid. Het zou mooi zijn als we dat cadeau kunnen doen aan de wereld.”  

 

“Dit onderzoek kan vastgoedeigenaren concrete inzichten geven over hoe ze meetbaar sociaal-duurzame impact kunnen maken.”

 

Wat is de waarde van dit onderzoek voor vastgoedeigenaren?  

Eric Schoenmakers: Het is bekend dat duurzame gebouwen in groene omgevingen meer waarde hebben. Ditzelfde geldt waarschijnlijk voor sociale verbondenheid. Als je als vastgoedeigenaar goed zorgt voor bewoners, dan stijgt de waarde van vastgoed. Bovendien legt de overheid steeds meer verantwoordelijkheid bij woningcorporaties om bij te dragen aan sociale cohesie. Ook op commerciële vastgoedeigenaren wordt een dergelijk beroep gedaan. Dit onderzoek kan vastgoedeigenaren dus concrete inzichten geven over hoe ze meetbaar sociaal-duurzame impact kunnen maken.”

20230207_123856